08
Eki
2019

Localhost’ a Xampp ile WordPress kurulumu

Localhost, bilgisayarınıza kurduğunuz yazılım ile kendi bilgisayarınızı bir sunucu gibi kullanmanıza denir. Localhost oluşturmak için bilgisayarımıza Xampp yazılımını kurabiliriz.

Xampp yazılımını indirmek için tıklayınız.

Xampp yazılımını indirdikten sonra çalıştırıyoruz. Bilgisayarınızda virüs koruma vb. güvenlik yazılımı varsa aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Yes‘ e tıklayarak devam ediyoruz.

Next‘ e tıklayarak kuruluma devam ediyoruz.

Aşağıdaki pencerede, Xampp ile kurulması istenen sunucu seçenekleri görünüyor. Bu pencerede herhangi bir değişiklik yapmadan tekrar Next‘ e tıklayarak devam ediyoruz.

Sıradaki pencerede kurulum yapılacak klasör soruluyor. Yeni bir kullanıcı iseniz burada da değişiklik yapmadan Next‘ e tıklayınız.

Bir sonraki pencerede WordPress, Joomla gibi platformlar ve Bitnami için bilgilendirme gösterilip gösterilmeyeceğini sorar. Eğer tik işaretli ise size bir web sayfası açılarak bunlar hakkında bilgi gösterilecektir.

Son olarak aşağıdaki ‘kuruluma hazır’ ekranına da Next‘ e tıklayarak kurulum dosyalarının kopyalanması işlemine başlıyoruz.

Kurulum dosyaları yükleniyor.

Kurulum tamamlandığında aşağıdaki ekran karşımıza gelecektir. Tik işaretli iken Finish‘ e tıklıyoruz ve Xampp kontrol paneli kurulumdan sonra otomatik olarak açılacaktır.

Sıradaki pencere Xampp yazılımını hangi dilde kullanmak istediğimizi sorar. Varsayılan olarak İngilizce işaretlidir. Save‘ e tıklayarak pencereyi kapatıyoruz.

Xampp düzgün bir şekilde kurulmuşsa, ekranın sağ alt köşesinde görev çubuğunun sağ tarafında Xampp yazılımının simgesi belirecektir.

Aşağıdaki penceredeki gibi Xampp kontrol paneli karşımıza gelecektir. Eğer gelmediyse, C:\xammp\xampp-control.exe dosyasını çalıştırabiliriz.

Apache ve MySQL sunucularını başlatmak için Apache ve MySQL ifadelerinin sağındaki Start butonlarına tıklıyoruz. (Tıkladıktan sonra her iki butonda aşağıdaki şekilde Stop yazacaktır. İkinci kez tıklanırsa sunucular durdurulacaktır.)

Pencerenin alt kısmındaki durum ekranında;
[Apache] Satus change detected: running
[mysql] Satus change detected: running

satırlarını gördüğümüzde hem Apache hem de mySQL sunucularımız çalışıyor demektir. Bundan sonraki işimiz, WordPress kurulumunu indirmek olacaktır.

WordPress kurulumunu indirme sayfasına gitmek için tıklayınız.

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, indirilen WordPress klasörünü c:\xampp\htdocs klasörünün altına aşağıdaki şekilde kopyalıyoruz.

Kopyalama tamamlandıktan sonra bilgisayarımızda yüklü olan herhangi bir internet tarayıcı (internet explorer, google chrome, mozilla firefox vb.) çalıştırıp, adres çubuğuna http://localhost yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Karşımıza aşağıdaki şekilde bir internet sayfası gelecektir. Bu sayfa geldiyse yüklediğimiz Xampp sunucusu çalışıyor demektir.

WordPress ile sitemizi oluşturmak için önce bir MySQL veritabanı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için internet tarayıcısının adres çubuğuna http://localhost/phpmyadmin yazıp Enter’ a basıyoruz. Karşımıza aşağıdaki şekilde bir kontrol paneli gelecektir. Burada soldaki menüde bulunan Yeni sekmesine tıklayarak yeni bir veritabanı oluşturuyoruz.

Yeni veritabanımız için Türkçe karakter içermeyen bir isim verip Oluştur butonuna tıklıyoruz.

Oluşturduğumuz veritabanı, artık sayfanın sol tarafındaki sekmede görülmektedir. Daha sonra yukarıdaki sekmelerden Yetkiler yazana tıklıyoruz ve açılan bölümde Yeni kullanıcı hesabı ekle ye tıklıyoruz.

Gelen bölümde yine Türkçe karakter içermeyen bir kullanıcı adı ve parola belirliyoruz. Kullanıcı adı ve parola kutucuklarını doldurduktan sonra sayfanın orta kısmındaki Genel yetkiler‘ in yanındaki Tümünü işaretle‘ yi tıklıyoruz ve oluşturduğumuz kullanıcıya tüm yetkileri vermiş oluyoruz. Eğer bu işlemi yapmazsak, ileride sitemizde değişiklik yapmak istediğimizde kullanıcının yetkisinin olmadığına dair hata ile karşılaşabiliriz.

Aynı sayfanın en altındaki Git butonuna tıklayarak oluşturduğumuz kullanıcı bilgilerini de kaydetmiş oluyoruz.

Buraya kadar herseye yolunda ise aşağıdaki gibi bir mesaj ile karşılaşmamız gerekmektedir.

Artık localhost’ ta çalışacak web sitemizin kurulumunu yapabiliriz. Bunun için yine bir internet tarayıcı açıp, adres çubuğuna http://localhost/wordpress yazıp Enter’ a basarak aşağıdaki WordPress hoşgeldin ekranına ulaşabiliriz. Bu sayfada Başlayalım butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza gelen sayfa, WordPress veritabanı bilgilerimizi isteyecektir. Buraya phpMyAdmin ile oluşturduğumuz veritabanı adını giriyoruz. Kullanıcı adı kısmına “root” yazıyoruz ve parola alanını boş bırakıyoruz. Gönder butonuna tıklıyoruz.

Bilgileri doğru girdiysek, aşağıdaki sayfa karşımıza gelecektir. Kurulumu çalıştır butonuna tıklıyoruz.

Sıradaki sayfada, web sitemiz ve sitemizin yönetim paneline giriş için bilgiler istenmektedir. Site başlığı alanına web sitemiz için bir başlık yazıyoruz. Daha sonra yeni bir kullanıcı adı ve şifre belirliyoruz. Bu kullanıcı adı ve şifre; daha önce veritabanı için oluşturduğumuz kullanıcı adı ve şifreden bağımsızdır. Bu kullanıcı adı ve şifreyi WordPress yönetim paneline girmek için kullanacağız. Bu nedenle ‘12345678’ gibi basit bir şifre girersek zaten WordPress bunu kabul etmeyecektir. Buraya sitemizin güvenliği için karmaşık bir şifre tanımlamalıyız. Kullanıcı adı ve şifreyi unutursak WordPress yönetim paneline giremeyeceğimizi yani sitemizi yönetemeyeceğimizi unutmayalım. Bu sayfadaki bilgileri girdikten sonra WordPressi kur butonuna tıklıyoruz.

Buraya kadar herseyini doğru yaptıysak WordPress sitemiz kuruldu ve karşımıza aşağıdaki sayfa görüntülenmiş olmalıdır. Yönetim paneline girmek için Giriş butonuna tıklıyoruz.

İki önceki ekranda belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifremizi giriyoruz ve Giriş‘ e tıklıyoruz.

 

Karşımızda WordPress yönetim paneli!