Değerli öğrenciler, tercih aşamasında bölümümüz hakkında kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini gidermek adına bazı bilgiler paylaşmak istiyorum.
Tüm üniversitelerdeki Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri programlarının adı, Yükseköğretim Kurulunun 3 Şubat 2020 tarihli ve 75850160-199-E.9188 sayılı karar yazısı ile Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri programı olarak değiştirilmiştir. Dolayısıyla Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Zeliha Tolunay Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulundaki programın adı da Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri olarak değiştirilmiştir. Bölümden mezun olan öğrencilerin alacağı ünvan Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri uzmanı olacaktır. (Takdir edersiniz ki günümüz dünyasında yalnızca ünvanla değil, bilgimiz ve yeteneklerimizle para kazanmak zorundayız. Dolayısıyla teknik bir program tercih etmek demek, hem okul hem de iş hayatınız boyunca kendinizi sürekli geliştirmek demektir, bunu unutmayınız.)
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri programı, yokatlas.yok.gov.tr verilerine göre şu an iki vakıf ve üç devlet üniversitesi olmak üzere toplam beş üniversitede öğrenci kabul etmektedir. Kontenjan doluluk oranı %99 üzerindedir yani öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği bir programdır.
Bucak Zeliha Tolunay Uyg. Tek. ve İşl. Yüksekokulu bünyesindeki programımız, bu yıl ilk mezunlarını verdi. Yüksekokulumuz akademik kadrosunu incelemek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Mevcut ders planına göre öğrenciler; algoritma oluşturma, nesneye yönelik programlama, veri tabanı, görsel programlama, mobil programlama, görüntü işleme, veri bilimi, gömülü sistemler, bilgisayar ağları, 3d modelleme gibi teknik uygulamalı derslerin yanında işletme, ekonomi, proje yönetimi, bilimsel araştırma yöntemleri, iş sağlığı ve güvenliği gibi sektörde kendilerini ön plana çıkarabilecekleri dersleri de alacaklardır.
Son 20 yılda kamu ve özel sektör iş hayatındaki gelişmelere bakılırsa, oldukça revaçta olan birçok mesleğin birkaç yıl içinde rağbet görmez hâle geldiğini görmekteyiz. Örneğin 2000′ li yılların başında işsizlik oranının yüksek olduğu inşaat mühendisliği, mimarlık gibi bölümler, 2008-2018 yılları arasında altın çağını yaşamıştır. 10 yıl önce doluluk oranı neredeyse %100 olan eğitim fakülteleri, atanamayan öğretmen sayısındaki fazlalık yüzünden artık daha az tercih edilmektedir. Ancak son 20 yılın verilerini incelediğinizde, bilişim elemanı yetiştiren hiçbir lisans programının tercih oranlarında değişiklik görülmemektedir. Bunun nedeni her geçen gün artan teknoloji kullanımı ile bu alandaki eleman ihtiyacının parabolik olarak yükselmesidir.
En önemli soru: “Peki mezun olunca nerede, hangi ünvanla çalışırım?”
- Özel sektör çalışanı: Bilişim eğitimi ağırlıklı lisans bölümlerinden mezun olan öğrencilerin çoğu özel sektöre yönelmektedir. Bunun nedeni, kamuda kazanacakları ücretlerin daha fazlasını özel sektörde kazanma şansı bulmalarıdır.
- Girişimcilik: Öğrenciler henüz mezun olmadan bile Kosgeb, Tübitak proje destekleri gibi genç girişimci desteklerinden yararlanarak kendi yazılım geliştirme şirketlerini kurma şansına sahiptir. Özellikle mobil yazılım geliştirme pazarında son yıllarda ülkemizde bu konuda çok sayıda örnek görmekteyiz.
- Kamu: Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri programı mezunları tekniker ünvanı almaz, uzman ünvanı alır. Dolayısıyla kamuda tekniker olarak çalışamazlar. Pedagojik formasyon ile bu program mezunları bilgisayar öğretmenliği yapabilir. Mezuniyet sonrasında akademik çalışmalara devam etmek isteyen öğrenciler için; bilgisayar, yazılım, elektronik, endüstri mühendisliği gibi birçok mühendislik alanında yüksek lisans ve doktora yapma şansı olduğu gibi, işletme, iktisat gibi alanlarda da lisans üstü eğitim şansı bulunmaktadır.
Ülkemizin en değerli şirketlerinden Türk Hava Yollarının 2018 yılı net kârı 1 milyar 191 milyon dolar iken, Candy Crush adlı mobil oyunun aynı yıl 1,5 milyar dolardan fazla kâr bildirdiğini, 2020 yılında dünyanın en değerli 10 şirketinden 7 sinin (Apple, Microsoft, Facebook, Google, Amazon vs.) teknoloji firmaları olduğunu düşünürsek bilişimin hem bugünün hem de geleceğin mesleği olduğunu söylemekte pek de haksız sayılmayız…
Bölümle ilgili sorularınız için web sitemin iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Dr.Öğr.Üyesi Hüseyin Bilal MACİT
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Bucak Zeliha Tolunay Uyg. Tek. ve İşl. Yüksekokulu
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı